In June 2014, the Solomon R. Guggenheim Foundation launched an open international design, competition for a proposed Guggenheim museum in the Finnish capital of Helsinki.

 

The new museum is situated on the harbor city front. Our project of an iconic museum is a dialogue with the city.  The building is inspired by the vocabulary of the maritime containers as well as by former sailboats. Its shrouds and other bootstraps resume the vocabulary of the former warehouses of maintained ships. The collections of the museum travelling from a continent to the other one, arts participate to the idea of a common culture between the residents of Helsinki and the other places of the world.The building build up as a skeleton, connects volumes together. The Volumes seems to float in the space, such thousand islands taken form the Finnish landscapes. The building is an aggregate of small elements, small welded events intervening to form a new coherent group.

Raised from the ground, a large park takes a takes place on the roof; it is a continuation of the observatory park and proposes a journey in the top of the city buildings. The new museum leaves at this a big square, a place of animation at ground level. It also create and a place of pondering, on the surface of roofs, overflying the sea and creating a new extraordinary point of view on the city. The volumes of the museum are arranged to offer points of view on the city, around every space of exhibition a green space is created, forming a gradation towards the park. These green spaces are also site of experiment for the artists. The green spaces are actively involved at the same time of the museum climate and for the leasure of people’s resident.

  • Project type: Architecture, Museum, Landscape, competition
  • Client: the Solomon R. Guggenheim Foundation
  • Year : 2015
  • © Vaulot Architecture